Att välja kulör

Att välja färg och kulör till sitt hem kan skapa beslutsångest hos många. Helt i onödan tycker vi på Colorex. Visst kan det bli tokigt, det lilla färgprovet som såg så bra ut i färgbutiken blev ju inte alls som man hade tänkt sig när allt var färdigmålat. Det är dock relativt enkelt att med lite förberedelser och ett korrekt genomförande undvika dyra misstag.
Här kommer ett antal grundtips som hjälper dig till ett lyckat resultat.

Anledningen till att samma kulör kan uppfattas olika är att kulören upplevs intensivare och mer färgstark i takt med att ytans storlek ökar. Upplevelsen av kulören påverkas naturligtvis också av vilka andra kulörer den ses tillsammans med, t.ex. möbler, tavlor och textilier.
Ett tips vid färgsättningen av hus är att titta i tidningar eller broschyrer. I regel kan man få lösa färgprover eller låna en färgkarta av färghandeln för att kunna diskutera hemma i lugn och ro.

colorex kulorfjader 460x360

Tralasyr Colorex

Tänk på att fråga fackmannen om det ingår ljusäkta pigment i den valda kulören. Om inte, så försök att hitta någon annan. UV-belastningen är idag betydligt högre än tidigare, vilket bryter ned oäkta pigment mycket snabbt. Din färghandlare hjälper till att hitta en UV-beständig kulör.Nästa steg kan vara att stryka upp några kvadrat och se hur färgen upplevs i sin naturliga omgivning.

Störande nyansskillnader undvikes om man målar hela sammanhängande ytor med färg ur samma burk, speciellt gäller detta brutna kulörer. Om detta inte är möjligt, använd då burkar från samma tillverkning, dvs. som är märkta med samma batch-nummer, vilket framgår av etiketten. Försök att göra burkbyte i hörn för att undvika problem med kulörskillnader.Kika i kulörkartan för fasadmålning – klicka på länken nedan

https://colorex.se/wp-content/uploads/2021/12/Kulorkarta-Colorex-fasad.pdf