Vilken kulör ska jag välja?

Testa våra olika kulörer i olika miljöer för att lättare välja rätt kulör till ditt hus, ditt vardagsrum eller din altan.

Färgsättning

Att välja färg och kulör till sitt hem kan skapa beslutsångest hos många. Helt i onödan tycker vi på Colorex. Visst kan det bli tokigt, det lilla färgprovet som såg så bra ut i färgbutiken blev ju inte alls som man hade tänkt sig när allt var färdigmålat. Det är dock relativt enkelt att med lite förberedelser och ett korrekt genomförande undvika dyra misstag. 
Här kommer ett antal grundtips som hjälper dig till ett lyckat resultat. 

Anledningen till att samma kulör kan uppfattas olika är att kulören upplevs intensivare och mer färgstark i takt med att ytans storlek ökar. Upplevelsen av kulören påverkas naturligtvis också av vilka andra kulörer den ses tillsammans med, t.ex. möbler, tavlor och textilier. Tänk även på att ljuset i rummet har stor påverkan. Hur dagsljuset faller in i rummet, ett rum som vetter mot norr kan uppfattas som kallare än ett rum som vetter mot söder. Ofta ligger sovrummet vända mot norr då vi vill få en svalare placering i huset både klimatmässigt och kulörmässigt.

Ett tips vid färgsättningen av hus är att titta i tidningar eller broschyrer. I de flesta färgbutiker kan man få med sig en färgkarta eller en provburk för att kunna diskutera och provmåla en mindre yta hemma i lugn och ro.  

Störande nyansskillnader undviks om man målar hela sammanhängande ytor med färg ur samma burk, speciellt gäller detta brutna kulörer. Om detta inte är möjligt, använd då burkar från samma tillverkning, dvs. som är märkta med samma batch-nummer, vilket framgår av etiketten. Försök att göra burkbyte i hörn för att undvika problem med kulörskillnader. 

Våra kulörkartor finns att hämta hos din närmsta Colorex-återförsäljare.

Kulörkarta väggmålning innehåller 48st olika kulörer. Klicka på bilden för att kika i kulörkartan.
Vår kulörkarta för fasadmålning innehåller 39st olika kulörer. Klicka på bilden för att titta i den.