Måla taket inomhus

Läs våra tips om hur du går till väga för att måla taket.

Gör så här för att måla taket inomhus

Förarbete 

På tidigare målade ytor måste ytan tvättas med målartvätt för att avlägsna ev. fett och smuts. Det är viktigt att testa gamla tak med en våt svamp innan målning för att fastställa vilken färgtyp taket målats med tidigare. Gamla limfärgstak eller kalkfärgstak löser upp sig och kan inte övermålas utan måste bindas (patenteras) först. Lämplig färg för detta är Blocka Spärrfärg som verkar patenterande. Blocka Spärrfärg är även rätt val vid tak som missfärgats av nikotin, sot eller har fuktfläckar. 

Blocka Spärrfärg spärrar missfärgningar såsom nikotin, sot eller andra fuktfläckar.

Spackla ojämnheter med lämpligt spackel. Vid skarvar på gipsskivor måste skarven först förstärkas med pappers- eller fiberremsor. Slipa spacklet när det torkat. Torka av ytorna från slipdamm. 

Målning 

Tak målas alltid flödigt med mycket färg i rollern för att undvika att det uppstår skarvar och att taket ser randigt ut. Måla alltid från fönster och in mot rummet. Undvik dubbelstrykningar, måla hela taket i ett svep. Eftersom färgen har en fin gräng (stöppling) för att ge en jämn och döljande yta, skall färgen efter jämn fördelning på ytan efterslätas. Det innebär att rollern efterdrages i samma riktning och med samma tryck och hastighet i den blöta färgen. Alla toppar (grängen) kommer då att lägga sig likvärdigt åt samma håll, och man undviker ”skäck”, dvs. att ljuset skuggas olika på ytan med ett flammigt utseende som följd. För minimal ljusreflektion och ett varmt ljus rekommenderas en helmatt färg för innetak, som Eminent 2 Takfärg eller Eminent Pro 2RF Takfärg

Eminent Pro 2RF är en riktigt proffsfärg som ger en helmatt yta.

Underhåll 

För helmatta färger såsom takfärg bör man vara försiktig med att gnida i ytan då själva gnidningen kan förorsaka en ful glansförändring. Det kan i detta fall vara enklare att reparera med övermålning av ny färg. Annars gäller att använda ett milt rengöringsmedel som eftertorkas med en trasa som fuktats med vatten. Svarta märken efter metall avlägsnas med radergummi. Använd aldrig sprit vid rengöring av latexfärger. 

 • 15-års kvalitetsgaranti
  Produkterna Titan och Storm är märkta med Colorex 15-års garantisymbol. Garantin säkerställer en kvalitet som håller upp till 15 år på träfasad. För bästa resultat och giltig garanti ska Colorex 3-stegs-system följas. Instruktioner finns på produktens etikett eller i det tekniska databladet.
 • Måla fasaden
  Vädret bör ha varit varmt och torrt i flera dagar innan målningen påbörjas. Bästa målningsperiod är i regel juni-augusti.
 • Måla snickerier 
  Grundmåla med snickerigrund Aqua eller Classic. Om färgen ska överlackeras med en skarp kulör kan även grundfärgen tonas. Använd lackfärgspensel, målardyna eller en fin roller och eftersläta med pensel. Låt grundfärgen torka på ett ljust, väl ventilerat utrymme. Färdigmåla sedan på samma sätt, 1-2 gånger, med mellanliggande ordentlig tork, med Briljant Lackfärg, Effekt Lackfärg eller Mästar Lackfärg i valfri glans. Vid klara skarpa kulörer fordras i regel flera skikt för god täckning. 
 • Måla golv
  Lämplig färg är  Strong Golvfärg eller Dimension Golvfärg. Dimension ger en mer slitstark yta om man tex ska måla en trätrappa. Vid lackning appliceras ett tunt första skikt av t ex Solo. Därefter appliceras 1-3 lager flödigt med hjälp av en bred pensel eller golvroller. Arbeta inte för länge i lacken. 
 • Ta hand om altanen
  Applicera träoljan med pensel eller trasa. Stryk hela brädor och undvik dubbelstrykning. Torka bort överflödig olja, var speciellt uppmärksam på feta partier och kvistar. Upprepa behandlingen tills ytan mättats och inte absorberar mer olja. Behandlingen repeteras helst flera gånger om året, inte minst på hösten. Var speciellt uppmärksam på att behandla ändträ väl. Lämpliga oljor är Klassisk 30 Träolja, Gard Träolja eller Orient Kinesisk Träolja.