Frågor och svar

Har du frågor om målning? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Frågor och svar 

Måla vägg, tak, panel eller köksluckor? Välkommen att ringa vår tekniska support på telefon 0320-189 00 så får du tips och råd för ett lyckat resultat. Nedan har vi listat de vanligaste frågorna om målning och oljning. Lycka till med ditt målningsprojekt!

Det finns fler tips än de som visas nedan. Skriv in ett sökord i rutan så listas relevanta frågor och svar (t.ex. ”måla tak”).

Hur uppnår jag bästa resultatet när jag målar fasaden?

Förarbetet är A och O, utan ett bra förarbete blir slutresultatet inte heller bra. Börja alltid uppifrån när du målar. Ett annat smart tips är att måla en sida helt färdig åt gången, då ser man snabbt resultatet av målningen. Med en hel sida klar är det enklare att ta en målningspaus. Läs mer om hur du går tillväga ibland våra tips och råd (länk sida) och på förpackningen. Lycka till!

Måste jag grundmåla på väggar inomhus?

Nej, men målar man på en sugande yta kan det vara en fördel att först stryka Colorex Pro Grund och sen valfri väggfärg för att på detta sätt få en jämn glans på hela väggen. Målar man på ren gips eller väv så blir det stor skillnad på slutresultatet.

Kan man bredspackla på en tapet?

Om tapeten sitter bra är det ofta bara att måla direkt på den, men om tapeten har struktur så kommer den synas även efter målningen. Då kan det vara bra att antingen riva ner tapeten eller bredspackla på den så du får en jämn yta. 
Testa först på en mindre yta, är det så att tapeten släpper vid bredspackling bör den rivas ner först. Man kan också patentera tapeten med Colorex Blocka som är en grundfärg som inte släpper vatten. 

Ska grundfärgen alltid vara vit, även om jag ska måla med en mörk färg?

Du skulle i princip kunna välja en mörkare grundfärg om du ska måla med en mörk nyans, men i praktiken finns grundfärgen oftast bara i vitt.

Måste jag måla hela väggen på samma gång, eller går det bra att avbryta mitt i och sedan ta upp det igen senare?

Vill du vara säker på ett bra resultat utan flammighet och ränder är det alltid bäst att måla ”vått-i-vått”, dvs att du inte låter färgen torka innan hela väggen är bestruken. Det gäller även kanterna och runt om element etc. Försök därför att planera så att du kan måla hela väggen vid ett och samma tillfälle

Kan jag måla om köksluckorna själv, eller måste dom sprutlackeras?

Du kan absolut måla om köksluckorna själv, men det är några saker som är viktiga. För det första är rengöringen extra viktig, eftersom köksluckorna ofta fått en fet yta av matos etc. Rengör luckorna med målartvätt. Och för att slutfärgen ska fästa ordentligt är det viktigt att du grundmålar med Colorex Snickerigrund Aqua. Måla sen luckorna 2 gånger med Colorex Briljant Lackfärg. Välj gärna en roller av skumgummi eller filt för att få en så slät yta som möjligt. Ett bra tips är att låta luckorna hänga kvar när du målar dem, då är det oftast lättare att komma åt överallt.

Kan man späda inomhusfärgen med vatten?

Vi avråder generellt sett från att späda våra produkter innan målning. Det kan göras undantag vid sprutmålning. Späder man ut färgerna tappar dom lite av sina egenskaper.

Kan man måla på kakel?

Har man ett glaserat kakel i torra utrymmen så brukar det oftast gå bra att måla. Dock är det mycket viktigt att allt fett och smuts som även kan ha fastnat i fogarna tvättas bort. Tvätta ytan med målartvätt och matta ner ytan med fint våtslip-papper. Grundmåla sedan med Colorex Häftprimer Aqua och stryk sedan 2 strykningar med Colorex Briljant Lackfärg i valfri glans.

Vilken fasadfärg ska jag måla med?

Om det gäller ommålning av en fasad, är det är viktigt att försöka ta reda på vad huset är målat med för typ av färg tidigare. Har du möjlighet, ta med ett prov från området du ska måla till din lokala butik, så hjälper de dig att analysera vilken typ av färg som har använts. Om ditt hus exempelvis är målat med slamfärg (typ Falu Rödfärg), kan du bara måla om med ny slamfärg (efter det att du borstat rent fasaden). Om du däremot ska måla obehandlat trä, kan du välja mer fritt vad som passar dig, alkydfärg, akrylatfärg, slamfärg, lasyr, ja vad vill du ha? 

Hur förbereder jag fasadmålningen?

Se till att du har en bra arbetsmiljö genom hela målningsprojektet. Slarva inte med säkerheten genom att stå och vingla på höga stegar. Hyr en byggnadsställning om du ska upp högt på fasaden. Var också noggrann med förarbetet på underlaget. Om ytan är målad sedan tidigare, se till att rengöra ordentligt med fasadtvätt och skölj av noga. Om ytan är angripen av alger eller mögel, är det viktigt att du använder alg och mögeltvätt för att desinficera ytan. All lös färg måste skrapas bort. Skrapar du bort färg ända in till trärent, bör du grundolja ytan innan första målningen. Och glöm inte att täcka över det du inte vill ha färg på (fönster, dörrar, uteplats eller sockeln).

Hur väljer jag kulör till min fasad?

Titta på husets stil, titta på liknande hus och leta inspiration. Ibland vill man kanske tillbaka till ursprungsfärgen, och ibland kanske man vill tänka helt nytt. Kombinationen med kulören kring fönster, dörrar och andra snickerier är också viktigt för hur fasadfärgen framträder. Tänk också på vad det är för omgivning, är huset inbäddat i grönska, vad har grannarna för kulörer på sina hus, vill du att huset ska ”sticka ut” eller smälta in? På vissa ställen kan det också finnas bestämmelser som säger vilken kulör du måste välja, kolla med din kommun om du är osäker. 

Vilken sorts färg ska jag använda när jag målar fönster och snickerier på huset?

Först och främst är underarbetet väldigt viktigt. Skrapa bort all löst sittande färg och grundolja och grundmåla de trärena ytorna. Se också över fönsterkittet, behöver det till och med skrapas bort och kittas om? Välj Titan Dörr och Fönsterfärg som är särskilt anpassad till fönster och snickerier. Ofta är de ytorna gjorda av hyvlat trä till skillnad från fasaden, så därför behövs en annan struktur på färgen. Och glöm inte att använda en bra kvalitetspensel anpassad för jobbet, det gör stor skillnad!

Jag har byggt ett räcke och lagt ny trall, båda av tryckimpregnerat virke. Räcket vill jag måla vitt och trallen vill jag olja. När kan jag göra det?

Det är bra om tryckimpregnerat virke får stå obehandlat en säsong innan det behandlas. Du kan behandla eller måla tryckimpregnerat virke när fukthalten är lägre än 16% i träet och när de ämnen som finns i impregneringen urlakats. Fråga om du kan låna en fuktmätare i din lokala butik eller köp en för någon hundralapp för att vara säker på fukthalten. 

Kan jag måla min tegelfasad?

Tegelfasader är i regel underhållsfria och mår bäst av att inte målas. Vill man ändå måla så är risken att man får frostsprängning. Vi rekommenderar att man först lägger en slamputs på teglet som jämnar ut ytan och minskar fogarna, därefter kan man grundmåla med Colorex Betoprime följt av Colorex Betopaint för att få en snygg, hållbar yta.

Hur sent på hösten kan man måla?

Ofta kan man måla en bra bit in i september men det beror givetvis på temperaturen. Man ska tänka på att temperaturen inte får understiga +5˚C under hela dygnet. Ytorna måste vara torra och träets fuktkvot får inte vara över 16%. Tänk också på att inte måla för tidigt eller för sent på dagen då daggen är en faktor. 

Vilken färg ska jag använda till mitt trä-staket?

Här ska man använda en ganska tät färg som skyddar träet från att ruttna. Det är viktigt att använda Colorex Grundolja och Utegrund innan man väljer utomhusfärg. Vi rekommenderar Titan Fasadfärg eller Stabil Oljetäcklasyr på dessa ytor.

Kan man måla en fabriksmålad ytterdörr av trä?

Ja det går bra, tänk på att tvätta dörren med fasadtvätt och slipa lätt på ytan innan du lägger Colorex Häftprimer följt av Colorex Titan dörr och fönsterfärg i två strykningar.

Hur uppnår jag bästa resultatet när jag målar fasaden?

Förarbetet är A och O, utan ett bra förarbete blir slutresultatet inte heller bra. Börja alltid uppifrån när du målar. Ett annat smart tips är att måla en sida helt färdig åt gången, då ser man snabbt resultatet av målningen. Med en hel sida klar är det enklare att ta en målningspaus. Läs mer om hur du går tillväga ibland våra tips och råd (länk sida) och på förpackningen. Lycka till!

Hur målar jag väggarna inomhus?

Det är viktigt att välja rätt produkt för ändamålet. Beroende på var du målar och vilken grad av glans du önskar erbjuder Colorex olika typer av kvalitativ väggfärg, läs mer om produkterna här (Länk till produktsida). Skydda golv, lister och fönster med maskeringstejp och golvskyddspapp. Ytan ska vara ren och torr. Vid ojämnheter kan ytan spacklas och slipas.   Använd gärna en 50 eller 70 mm vinkelpensel för att måla vid takvinkeln och nere vid golvlisten. Måla sedan ytan med två lager Colorex väggfärg. Använd en bra roller med minst 18 cm rullängd (står oftast på förpackningen). Säkerställ att rollern inte tappar ludd genom att skölja den i vatten innan den används. Behöver du ta en paus? Stoppa pensel och roller i en plastpåse och pressa ur all luft, så kan du fortsätta måla sedan.   Läs mer om hur du går tillväga ibland våra tips och råd (länk sida) och på förpackningen. Lycka till! 

Fråga teknisk
support

Vad vill du ha svar på? Maila in din fråga här, vi svarar så snabbt vi kan. Välkommen! 

Skriv din fråga här