Måla vägg

Så gör du för att måla väggarna med våra produkter.

Förarbete 

Tapeter och tidigare målade ytor tvättas med svamp och målartvätt. Om tapeten lossnar är den inte målningsbar utan måste avlägsnas. Spackla ojämnheter med lämpligt väggspackel, exempelvis Mediumspackel LH. Vid skarvar vid nya skivmaterial måste skarven först förstärkas med pappers- eller fiberremsor. Slipa spacklet när det torkat. Torka av ytorna från slipdamm. Om väggarna har nikotin-, sot- eller fuktskador ska dessa först isoleras. Detta sker enklast och säkrast med en spärrfärg, till exempel Blocka Spärrfärg, som appliceras tunt över fläcken och får torka väl. Ett enkelt sätt att skapa en stark väggbeklädnad är att limma glasfiberväv eller filt med vävlim och därefter måla. 

Målning 

Ytorna målas 2 gånger, med tork emellan, med den färg som är aktuell. Använd roller och tänk på att längden på rollerns ull styr hur kraftig struktur (gräng) som färgen erhåller. Hörn och vinklar penselmålas varefter penseln försiktigt trycks i ytan (stöppling) för att efterlikna rollerns struktur. Tänk på att skarpa, klara kulörer täcker sämre och kan behöva flera skikt för full täckning. 

För normal hemmiljö används Vagans 7 Väggfärg eller Vagans Pro+ 7 och för kök, hall och offentlig miljö lämpar sig Vagans Pro 20 Väggfärg. På enklare ytor, källare, sekundärutrymmen, industrilokaler etcetera rekommenderas Multimatt Vägg eller Eminent Takfärg. Önskas en extra elegant och helmatt yta är Älva Väggfärg eller Vagans Pro+ 4 utmärkta alternativ som även kan torkas av med fuktig trasa. 

Eftersom färgen har en fin gräng (stöppling) för att ge en jämn och döljande yta, ska färgen efter jämn fördelning på ytan efterslätas. Det innebär att rollern efterrullas i samma riktning och med samma tryck och hastighet i den blöta färgen. Alla toppar (grängen) kommer då att lägga sig likvärdigt åt samma håll, och man undviker ”skäck”, dvs. att ljuset skuggas olika på ytan med ett flammigt utseende som följd. 

Väggarna är målade med Colorex Älva.

Underhåll 

Ytor med glans 7 eller högre rengörs med en trasa med ett milt rengöringsmedel. Eftertorka med en trasa som fuktats i vatten. För lägre glanser bör man vara försiktig med att gnida i ytan då själva gnidningen kan förorsaka en ful glansförändring. Det kan i detta fall vara enklare att reparera med övermålning av ny färg. Annars gäller att använda ett milt rengöringsmedel som eftertorkas med en trasa som fuktats med vatten. Svarta märken efter metall avlägsnas med radergummi. Använd aldrig sprit vid rengöring av latexfärger. 

 • 15-års kvalitetsgaranti
  Produkterna Titan och Storm är märkta med Colorex 15-års garantisymbol. Garantin säkerställer en kvalitet som håller upp till 15 år på träfasad. För bästa resultat och giltig garanti ska Colorex 3-stegs-system följas. Instruktioner finns på produktens etikett eller i det tekniska databladet.
 • Måla fasaden
  Vädret bör ha varit varmt och torrt i flera dagar innan målningen påbörjas. Bästa målningsperiod är i regel juni-augusti.
 • Måla snickerier 
  Grundmåla med snickerigrund Aqua eller Classic. Om färgen ska överlackeras med en skarp kulör kan även grundfärgen tonas. Använd lackfärgspensel, målardyna eller en fin roller och eftersläta med pensel. Låt grundfärgen torka på ett ljust, väl ventilerat utrymme. Färdigmåla sedan på samma sätt, 1-2 gånger, med mellanliggande ordentlig tork, med Briljant Lackfärg, Effekt Lackfärg eller Mästar Lackfärg i valfri glans. Vid klara skarpa kulörer fordras i regel flera skikt för god täckning. 
 • Måla golv
  Lämplig färg är  Strong Golvfärg eller Dimension Golvfärg. Dimension ger en mer slitstark yta om man tex ska måla en trätrappa. Vid lackning appliceras ett tunt första skikt av t ex Solo. Därefter appliceras 1-3 lager flödigt med hjälp av en bred pensel eller golvroller. Arbeta inte för länge i lacken. 
 • Ta hand om altanen
  Applicera träoljan med pensel eller trasa. Stryk hela brädor och undvik dubbelstrykning. Torka bort överflödig olja, var speciellt uppmärksam på feta partier och kvistar. Upprepa behandlingen tills ytan mättats och inte absorberar mer olja. Behandlingen repeteras helst flera gånger om året, inte minst på hösten. Var speciellt uppmärksam på att behandla ändträ väl. Lämpliga oljor är Klassisk 30 Träolja, Gard Träolja eller Orient Kinesisk Träolja.